AKTUELNOSTI

Potpisivanjem pristupnog sporazuma Institut za voćarstvo je postao član udruženja FORUM PRIVREDNIKA ČAČKA.
U ime Instituta, sporazum je potpisao direktor dr Milan Lukić, koji će biti i predstavnik Instituta u Udruženju.

FORUM je nezavisna, nevladina i nestranačka organizacija koju su osnovali šest poslovnih udruženja sa teritorije grada Čačka, radi zalaganja za stvaranje boljeg ambijenta za poslovanje svih privrednih subjekata i stvaranje staleške svesti o sebi, kao jedinom društvenom sloju koji svojim radom i sredstvima a na svoj rizik obavlja privrednu delatnost.

Ključni ciljevi Udruženja su:

- Javno zalaganje za unapređenje saradnje privatnog, javnog i civilnog sektora u oblasti održivog razvoja i aktivno učešće u javnom životu;
- Zastupanje interesa članova i unapređenje uslova privređivanja;
- Unapređenje insitucionalnog okruženja u oblasti održivog razvoja;
- Realizacija aktivnosti koje će doprineti bržem ekonomskom razvoju očuvanju životne sredine i stvaranju preduslova za povećanje zaposlenosti.

Više o FORUMU PRIVREDNIKA ČAČKA možete pročitati na web-strani Udruženja

GalerijaSkupština grada Čačka je na svojoj osmoj sednici održanoj 9. decembra verifikovala odluku da Decembarsku nagradu grada Čačka dodeli profesoru Mašinsko-saobraćajne škole Dragiši Petkoviću, Institutu za voćarstvo i književniku Lunu Levajcu.

Komisija za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Skupštine grada Čačka je početkom novembra uputila javni poziv preduzećima, ustanovama, drugim organizacijama i organima, grupama građana i pojedincima za dostavljanje predloga za dodelu Decembarske nagrade grada Čačka za 2016. godinu.

Nagrada se dodeljuje za naročito isticanje u privrednom, naučnom, kulturnom, prosvetnom, zdravstvenom, sportskom i drugim oblicima stvaralaštva. Nagradu može dobiti fizičko ili pravno lice koje ima prebivalište, odnosno sedište, na teritoriji grada Čačka.

Nagrada će biti uručena na svečanoj akademiji povodom Dana Čačka, 18. decembra. Dan Čačka se slavi kao sećanje na prvi pisani pomen grada Čačka pod tim imenom zapisan u Dubrovačkim arhivima 18. decembra 1408. godine.

GalerijaSadnice paulovnije - novo u ponudi Instituta.

Za detalje kontaktirajte našu službu prodaje...

Galerija15. kongres voćara i vinogradara Srbije sa međunarodnim učešćem

  PROGRAM KONGRESA (PDF)

Poseti web stranu Kongresa

GalerijaSvečanoj akademiji povodom obeležavanja 70. godišnjice od osnivanja Instituta za voćarstvo prisustvovali su predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović, gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović, predstavnici i predsednici gradova i opština, profesori i istraživači sa fakulteta i instituta, uvaženi privrednici i sadašnji i bivši radnici Instituta. Akademija je održana 23. juna 2016. godine u koncertnoj sali muzičke škole „dr Vojislav Vučković“ u Čačku.

Direktor Instituta za voćarstvo, dr Milan Lukić je u svom obraćanju istakao da je Institut za voćarstvo po mnogo čemu jedinstvena i prepoznatlјiva institucija u našoj zemlјi koja je u prethodnom periodu izgradila svoj renome u voćarskoj nauci, ne samo na teritoriji Srbije već i u Evropi i svetu. „Uvođenjem savremenih metoda naučno istraživačkog rada u oblasti voćarstva stvorena je 41 sorta kontinentalnih vrsta voćaka. Konstantno usavršavanje kadrova, uvođenje savremenih tehnologija proizvodnje sadnog materijala, intenziviranje saradnje sa fizičkim i pravnim licima iz oblasti voćarstva samo su neka od sjajnih dostignuća Instituta za voćarstvo u prethodnih sedam decenija“, istakao je dr Lukić. Dr Lukić je naveo da nauka nema granice, i ne sme biti zatvorena, a bez uklјučivanja u međunarodne tokove zastareva i nestaje. Zato Institut danas posebnu pažnju posvećuje razvoju nauke kroz nacionalne i međunarodne projekte, ali i kroz sve druge oblike saradnje sa institucijama, fizičkim i pravnim licima u zemlјi i inostranstvu.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je Institut za voćarstvo u Čačku Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

„Za državu je od izuzetne važnosti segment licencne zaštite sorti voća. Ne samo zato što je naša razmena na međunarodnom tržištu nauke tako postala vidlјivija, već je i prepoznatlјivost srpskih sorti postala nezaobilazni brend naše zemlјe u svetu”, rekao je Nikolić.

Predsednik je između ostalog dodao da bi ponos svih građana Srbije trebalo da budu, sorte šlјiva 'Čačanska rodna', 'Čačanska lepotica', 'Čačanska najbolјa', 'Valјevka' i 'Pozna plava'. „Samo u Nemačkoj, koja slovi za najuređeniju, vodeću članicu Evropske Unije, sorte šlјive 'Čačanska rodna' i 'Čačanska lepotica' zastuplјene su sa čak 60 odsto u svekolikoj ponudi šlјive na teritoriji te zemlјe, dok sortu 'Čačanska najbolјa' nemački naučnici koriste kao roditelјsku za stvaranje novih sorti“, naveo je Nikolić.

„Ponosno ističemo rezultate Instituta koji uspešno razvija i komercijalni deo. Sprovodi važan sistem sertifikacije u proizvodnji sadnog materijala, stvara izvorni, predosnovni i osnovni sadni materijal prema šemama sertifikacije, što je komercijalni proizvod Instituta“, zaklјučio je Nikolić.

Na svečanoj akademiji dodeljene su plakete i povelje brojnim institucijama i pojedincima koji su doprineli naučno-istraživačkom razvoju Instituta.

Svečanu akademiju su svojim nastupima upotpunili i braća Teofilović, KUD „Abrašević“ i Stefan Filipović, učenik muzičke škole „dr Vojislav Vučković“ .

Detaljnije o svečanosti možete pogledati u prilozima b92, TV Galaksija 32 , TV Telemark, Čačanski glas i on-line portalima Glas Zapadne Srbije, Ozonpress i Morava info.

GALERIJA FOTOGRAFIJA SA PROSLAVE JUBILEJA

GalerijaU 2016. godini Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji čine dodatne napore kako bi podržali francusko-srpske projekte saradnje u kontekstu borbe protiv klimatskih promena i njenih posledica na zdravlje i dobrobit stanovništva: povećanje temperature i atmosferskog zagađenja, promene biološke raznovrsnosti, vegetacije i poljoprivredne proizvodnje, pojava novih bolesti...
Kako razumeti uticaj klimatskih promena na zdravstveno stanje stanovništva uzimajući u obzir inerakcije između klime, energije, biodiverziteta i zdravlja? Kako u budućnosti prilagoditi zdravstvenu politiku?

Lekari, istraživači i državne institucije zajedno pokušavaju da nađu rešenja i usvoje strategiju za budućnost. U tom kontekstu Ambasada Francuske i Francuski institut odlučili su da dodele nekoliko stipendija kratkog boravka za srpske istraživače koji žele da borave u istraživačkoj laboratoriji u Francuskoj u periodu od 15. avgusta 2016. do 31. decembra 2016.

Trajanje boravka u Francuskoj je od 2 do 4 nedelje.
Boravak se ne može preneti u 2017. godinu.

Stipendija pokriva troškove života, smeštaja i osiguranja.

Za sve detalje posetite sajt Francuskog instituta u Srbiji.

GalerijaPobednik pete Smotre najboljih srpskih šljivovica koja je održana 20. maja 2016. godine u Institutu za voćarstvo u Čačku je šljivovica preduzeća „Primag” iz Zemuna.

Za titulu najbolje srpske šljivovice za 2015. godinu takmičila se 41 šljivova prepečenica. Prepečenica iz „Primaga” dobila je 19,41 bod, što je najviše od preko 200 uzoraka koliko je ukupno ocenjivano tokom pet godina održavanja Smotre.
Drugu i treću nagradu osvojile su šljivovice Stanimira Minića iz Donje Trepče kod Čačka, ocenjene sa 19,35 i 19,23 bodova. Četvrta je Jelena Vićentijević iz Brđana sa 19,09 bodova, peti Milorad Sekulić iz Gunjaca kod Osečine sa 18,96. Slede Goran Mijailović iz Čumića kod Topole sa 18,88 i preduzeće „Tok” sa Goča sa istom ocenom, Dragi Ivanović iz Blaca sa 18,71, Ljubiša Vidulović iz Boljevca sa 18,65 i Jovan Pešović iz Baljevca sa 18,59 bodova.

Detaljnije o izveštaju sa 5. Smotre možete pročitati u tekstu „Kada će šljivovica biti kao konjak" u on-line izdanju lista Politika.

GalerijaTrinaesti put za redom jedna majska subota držaće budnom celu Srbiju!

Ovogodišnja Noć muzeja održava se 21. maja u skladu sa datumom koju je odredila Evropska Noć muzeja sa sedištem u Parizu. Omiljeni gradski prostori oživeće tokom ove noći, upoznajući posetioce sa draguljima kulturne baštine, ali i sa zaboravljenim ljudima i neispričanim pričama koje će kroz Noć muzeja prerasti u najlepše uspomene.

Posetioce očekuje oko 250 različitih dešavanja širom Srbije, kroz koje će moći da se uvere da je 13 sasvim bezopasan broj, a 13. Noć muzeja najbolja do sada.

Zajednica instituta Srbije po prvi put nastupa u okviru ove manifestacije sa izložbom i predavanjima pod nazivom BAŠTA NAUČNE MAŠTE u zoni Knez Mihajlova u Beogradu.

GMO sorte, hibridi i proizvodnja iz kulture tkiva. Proizvodnja uz intervenciju čoveka koja nije na nivou gena, i organska proizvodnja. Svi imamo pitanja i nedoumice u vezi sa ovim temama, i upravo zbog toga pružamo vam priliku da razgovarate sa stručnjacima i razrešite sve dileme.

Otkrijte šta se krije iza vrata naučne laboratorije i saslušajte predavanja najkompetentnijih naučnika instituta.

Poseti web stranu 13. Noći muzeja

Noć muzeja se u Čačku održava na 5 lokacija.

GalerijaPeta Smotra najboljih srpskih šljivovica biće održana 20. maja 2016. godine u Institutu za voćarstvo. Za titulu najbolje srpske šljivovice za 2015. godinu takmičiće se 41 šljivova prepečenica.

Ova manifestacija se pod pokroviteljstvom grada Čačka održava u Institutu za voćarstvo, Čačak od 2012. godine. Na Smotri se vrši ocenjivanje najboljih šljivovica sa regionalnih takmičenja održanih tokom prethodne godine u Srbiji i Republici Srpskoj.

Ocenjivanje vrši ekspertska komisija sastavljena od vrhunskih poznavalaca nacionalnog alkoholnog pića. Predsednik je prof. dr Ninoslav Nikićević; a članovi prof. dr Vele Tešović, prof. Dr Svetomir Milojević, dr Branko Popović, Miloljub Gojković, Veroljub Urošević, Velimir Mitrović, Miloš Petrić i dr Ivan Urošević. Sekretar je Ljubiša Stanković, a tehnički sekretari dr Olga Mitrović i Mirjana Pajić.

GalerijaRok za dostavljanje izvoda radova za 15. kongres voćara i vinogradara Srbije sa međunarodnim učešćem je produžen do 22. aprila 2016. godine

Poseti web stranu Kongresa

GalerijaKomisija za prodaju dotrajale mehanizacije, putničkih i teretnih vozila Instituta za voćarstvo – Čačak, na osnovu odluke direktora objavljuje OGLAS o raspisivanju javne licitacije za prodaju polovne mehanizacije, putničkih i teretnih vozila.

Polovna mehanizacija, putnička i teretna vozila koja se prodaju putem javne licitacije:
1. Traktor IMT 560, neregistrovan, 1987. godište, početna cena 300.000 dinara
2. Auto Nissan Sentra E, registrovan, 2003. godište, početna cena 36.000 dinara
3. Auto Zastava Koral 1.1, registrovan, 1991. godište, početna cena 36.000 dinara
4. Auto Zastava Lada Samara 5/5, neregistrovan, 1991. godište, početna cena 12.000 dinara
5. Auto Zastava Jugo 101 Skala Polyregistrovan, 1991. godište, početna cena 36.000 dinara
6. Kamion Zastava 70.10neregistrovan, 1978. godište, početna cena 120.000 dinara

Pravo učešća imaju sva zainteresovana pravna i fizička lica sa teritorije Republike Srbije koja, do 16. 02. 2016. godine, pošalju prijavu sa traženom dokumentacijom i uplate depozit u visini od 10% od utvrđene početne cene za odgovarajuće vozilo na račun Instituta za voćarstvo koji se vodi kod Poštanske štedionice broj 200-2425460101022-69, sa pozivom na broj 86-1.


Sva vozila se mogu pogledati radnim danima u periodu 1−16. 02. 2016. godine, od 8−14 časova u poslovnom krugu Instituta za voćarstvo, u ulici Kralja Petra I br. 9, Čačak uz prethodni dogovor sa osobom za kontakt.

Prijave za učešće u postupku javne licitacije dostavljaju se od 1–16. 02. 2016. godine.


Prijava se podnosi u pisanoj formi neposredno Institutu radnim danima do 15:30 časova ili poštom na adresu: Institut za voćarstvo, Kralja Petra I 9, 32000 Čačak, sa naznakom „Komisija za prodaju vozila“.


Prijava fizičkih lica treba da sadrži
: ime i prezime, JMBG, broj lične karte, broj telefona, naznačeni redni broj i marku vozila i broj računa za povraćaj depozita.
Prijava pravnih lica treba da sadrži: naziv i sedište pravnog lica, PIB, matični broj, potpis ovlašćenog lica overen pečatom, broj telefona, ime i prezime osobe za kontakt, naznačeni redni broj i marku vozila i broj računa za povraćaj depozita.
Da bi lice učestvovalo u postupku nadmetanja, sa prijavom se obavezno podnosi i kopija uplatnice o uplati depozita.

Prijave poslate posle ovog roka smatraće se neblagovremenim.

Javna licitacija će se održati 17. 02. 2016. godine sa početkom u 12:00 časova, u sali za sastanke Instituta za voćarstvo, na adresi Kralja Petra I 9, 32000 Čačak.
Registracija učesnika je 17. 02. 2016. godine od 11 do 12 časova na mestu gde se održava licitacija.   


Detaljnije informacije u vezi sa prodajom putem javne licitacije mogu se dobiti na mobilni telefon 060/645 4565 (Branko Jovanović).


  OGLAS (PDF)

GalerijaVeliko nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo da uzmete učešće na trening radionici "Inovacije u proizvodnji i preradi šljive", koja će u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i uz podršku Instituta za voćarstvo iz Čačka biti održana 26. februara 2016. godine u Institutu za voćarstvo, ulica Kralja Petra I broj 9 sa početkom u 8.30h.

Tema TRAFOON projekta je "Umrežavanje u oblasti proizvodnje tradicionalne hrane u svrhu poboljšanja transfera znanja i pospešivanja inovacija".
Osnovni koncept projekta i aktivnosti koje se na njemu sprovode biće prezentovane od strane kolega sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, nakon čega će uslediti predavanja eksperata iz oblasti proizvodnje i prerade šljive, pakovanja hrane, bezbednosti hrane, preduzetništva, marketinga i zaštite intelektualne svojine.

Molimo Vas da potvrdite Vaše učešće i popunjene prijave pošaljete najkasnije do 20. februara 2016. godine na sledeće e-mail adrese:   e-mail 1,   e-mail 2
Učešće na radionici je besplatno.
Radni jezik radionice je srpski.

  poziv (PDF)
  agenda (PDF)
  prijava (DOCX)

Galerija
Institut za voćarstvo, Čačak
Vam predstavlja svoju novu internet prezentaciju.
Upoznajte se sa istorijatom, delatnošću, istraživačima, publikacijama i sortama voćaka koje su stvorene u Institutu.

Na sajtu možete pronaći informacije o ponudi sadnog materijala Instituta za sezonu 2015/2016 koji od ove jeseni možete naručiti i on-line.

Galerija
U 2016. godini Institut za voćarstvo, Čačak organizuje XV Kongres voćara i vinogradara Srbije sa međunarodnim učešćem.

Uskoro detaljnije informacije...

Galerija
Institut za voćarstvo je 22. juna 2015. godine organizovao stručni skup pod nazivom Dani trešnje sa ciljem unapređenje razvoja ove vrste voćaka na području Čačka i čitave Srbije.

Na skupu su u prisustvu brojnih voćara održane prezentacije sa aktuelnim temama vezanim za savremeni koncept proizvodnje plodova ove vrste voćaka.

U sklopu manifestacije priređena je i izložba plodova većeg broja sorti i perspektivnih hibrida trešnje.

Detaljnije o izveštaju sa stručnog skupa možete pogledati u video prilogu TV Galaksija 32.

Galerija
Uz nju se smeje, plače, veseli, tuguje, jede i neretko započinje dan. Neizostavni gost svakog srpskog slavlja, pravljena u kazanima starih majstora, šljivovica je rakija sa kojom se u Srbiji nazdravlja. Jako alkoholno piće specifičnog mirisa i ukusa, služi se u specijalnim malim čašama – čokanjčićima, a iz zemlje koja je poznata po proizvodnji najbolje šljivovice, ne smete otići a da ne probate bar jednu prepečenicu.

Četvrta Smotra najboljih srpskih šljivovica održana je 8. juna 2015. godine. Za titulu najbolje srpske šljivovice za 2014. godinu takmičile su se 48 šljivove prepečenice.

Prvo mesto je osvojila šljivovica firme „Tok d.o.o.“ iz Beograda (ocena 19,23). Drugo i treće mesto osvojile su šljivovice Milana Plazinića iz Premeće (ocena 19,01) i Jelene Vićentijević iz Brđana (ocena 18,88).

Ova manifestacija se pod pokroviteljstvom grada Čačka održava u Institutu za voćarstvo, Čačak od 2012. godine. Na Smotri se vrši ocenjivanje najboljih šljivovica sa regionalnih takmičenja održanih tokom prethodne godine u Srbiji i Republici Srpskoj.
Ocenjivanje vrši ekspertska komisija sastavljena od vrhunskih poznavalaca nacionalnog alkoholnog pića. Predsednik je prof. dr Ninoslav Nikićević; a članovi prof. dr Vele Tešović, prof. Dr Svetomir Milojević, dr Branko Popović, Miloljub Gojković, Veroljub Urošević, Velimir Mitrović, Miloš Petrić i Ivan Urošević. Sekretar je Ljubiša Stanković, a tehnički sekretari dr Olga Mitrović i Mirjana Pajić.

Komisija ocenjuje uzorke prepečenica po modifikovanovom Buksbaumovom sistemu, poenima od 1 do 20: boja (od 0 do 1 bod), bistrina (0-1), tipičnost (0-2), miris (0-6) i ukus (0-10). Svi uzorci su šifrovani i ime pobednika zna se tek posle otvaranja koverata. Ocenjivanje uzorka obično traje dva do tri minuta, pri čemu članovi komisije nemaju pravo dogovora.

Detaljnije o izveštaju sa 4. Smotre možete pogledati u video prilogu TV Galaksija 32.

Galerija
Komisija za priznavanje sorti i podloga koštičavih vrsta voćaka je na svojoj sednici održanoj 29. decembra 2014. godine donela odluku o priznavanju tri nove sorte višnje koje su stvorene u Institutu za voćarstvo, Čačak.

Hibridi višnje III/23, III/31 i XII/57 su priznati za sorte NEVENA, ISKRA i SOFIJA (Rešenja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS br. 320-04-00567/2011-11, 320-04-00568/2011-11 i 320-04-00566/2011-11 od 19. januara 2015. godine).

Detaljnije o osobinama novih sorti pročitajte u sekciji SORTE.


Galerija
Povodom 20 godina rada, Zadužbina Andrejević je Institutu za voćarstvo, Čačak dodelila povelju u znak zahvalnosti za saradnju u ostvarivanju svojih osnivačkih ciljeva i doprinos razvoju naučnog stvaralaštva. Povelju su dobili i istraživači dr Rade MIletić i dr Slađana Marić.

Institut za voćarstvo je jedan od zadužbinara Zadužbine Andrejević još od njenog osnivanja 1994. godine.

Galerija
Komisija za priznavanje sorti i podloga jabučastih vrsta voćaka je na svojim sednicama održanim u toku 2014. godine donela odluke o priznavanju dve nove sorte kruške koje su stvorene u Institutu za voćarstvo, Čačak.

Hibridi kruške I/9 i VI/30 su priznati za sorte ANĐELIJA i JULIJANA (Rešenja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS br. 320-04-01834/2006-08 od 14. aprila i 320-04-01835/2006-08 od 22. avgusta 2014. godine).

Detaljnije o osobinama sorti pročitajte u sekciji SORTE.

Galerija
Sorte šljive BORANKA, KRINA, MILDORA, NADA, POZNA PLAVA, TIMOČANKA i ZLATKA su zaštićene i upisane u Registar zaštićenih biljnih sorti na osnovu Rešenja o dodeljivanju prava oplemenjivača biljne sorte od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Institutu za voćarstvo, Čačak je dodeljeno pravo oplemenjivača za sorte POZNA PLAVA i ZLATKA do 2042. godine; za sortu NADA do 2043. godine; i za sorte KRINA, BORANKA, MILDORA i TIMOČANKA do 2044. godine.

Galerija