Sadni materijal


Osim naučnoistraživačkog rada, već nekoliko decenija Institut za voćarstvo bavi se i rasadničkom proizvodnjom kao dopunskom delatnošću. Institut proizvodi standardni i sertifikovani reprodukcioni i sadni materijal, kako za potrebe sopstvenog rasadnika i istraživački rad, tako i u komercijalne svrhe za potrebe drugih rasadnika i voćara.Posebno mesto zauzima proizvodnja najviših kategorija predosnovnog i osnovnog materijala kontinentalnih vrsta voćaka (pre svega sorti stvorenih u Institutu) kao osnove za podizanje matičnjaka za proizvodnju sertifikovanih sadnica.
Institut je jedina institucija u našoj zemlji koja u potpunosti sprovodi sistem sertifikacije u proizvodnji sadnog materijala voćaka.

U proteklom periodu je u Institutu stvoren predosnovni sadni materijal 25 sorti šljive, 2 sorte maline, 1 sorte kupine i 8 sorti borovnice.
Trenutno se u postupku sertifikacije nalazi nekoliko sorti višnje, jabuke, kruške, dunje i drugih vrsta voćaka.

Svake godine u Institutu se proizvede i stavi u promet nekoliko desetina hiljada sadnica različitih vrsta i sorti voćaka.
Sadnice se proizvode pod protivgradnim mrežama, bez primene herbicida i uz primenu savremenih tehnoloških rešenja i zadovoljavaju stroge zahteve domaćeg i inostranog tržišta.
Po proizvedenim količinama sadnica dominiraju ekonomski najznačajnije sorte šljiva.

Sadni materijal Instituta za voćarstvo može se kupiti isključivo na prodajnom mestu u poslovnom krugu Instituta u Čačku, u ulici Kralja Petra I br. 9. (Mapa) ili naručiti preko  Internet prodavnice Instituta za voćarstvo.

PONUDA SADNOG MATERIJALA 2024/2025

Za sve informacije u vezi sadnog materijala za predstojeću sezonu 2024/2025 kontaktirajte našu komercijalnu službu na 032/321-375, 322-625, 321-413 i 325-457 ili  Pošaljite e-mail.

Detalji iz proizvodnje sadnog materijala