Nazad

Valerija


Stvorena je ukrštanjem sorti Hol (Hall) i Rut geršteter (Ruth Gerstetter). Hibridizacija je sprovedena 1970. godine, a za sortu je priznata 1986. godine. Ispitivana je pod oznakom XXXVIII/50/70. Selekcionari ove sorte su dr Dobrivoje Ogašanović, Vojin Bugarčić, dipl.inž, dr Milojko Ranković, dr Ljubica Janda i dr Staniša Paunović.


Stablo je umereno bujno. Krošnja je umereno gusta, okruglasto-piramidalnog oblika. Skeletne grane su jake, sa velikim uglom grananja. Grane su dobro obrasle rodnim drvetom. Rađa na majskim buketićima i jednogodišnjim grančicama. Cvetni pupoljak ima oko 1,9-2 cveta. List je srednje krupan, eliptičnog do obrnuto jajastog oblika, tamnozelene boje. Peteljka je srednje dužine, tanka, bez žlezda. Cvet je srednjekrupan, sa belim kruničnim listićima. Cvetni elementi su dobro razvijeni. Cveta rano, nekoliko dana pre Rut gerštetera i Čačanske lepotice. Samooplodna je sorta. Rađa redovno i relativno obilno. Prilično je osetljiva na nepovoljne vremenske uslove u periodu cvetanja. Relativno je otporna na bolesti i štetočine. Plodovi slabo crvljaju. Prema virusu šarke šljive (Plum pox virus) je prilično osetljiva, što se manifestuje promenama na plodovima. Kompatibilnost sa podlogama za šljivu je dobra.


Plod je krupan do vrlo krupan (46 do 59 g i više), okruglastog oblika. Dimenzije ploda su: visina - 48 mm, širina - 43 mm i debljina - 43 mm. Pokožica je srednje debljine, čvrsta, tamnoplave boje sa obilnim srebrnastim pepeljkom. Kada prerodi, plodovi su sitniji, zelenkastoplave boje na neosunčanoj strani. Mezokarp je čvrst, sočan, zelenkaste boje, nakiselog, prijatnog, osvežavajućeg ukusa. Meso sadrži 12,5% rastvorljivih materija, 8,3% ukupnih šećera i 0,97% ukupnih kiselina. Koštica je relativno krupna (2,15 g). Dimenzije su joj: visina - 24 mm, širina - 17 mm i debljina - 10 mm. U masi ploda zauzima 3,7 do 3,8%. Odvaja se od mesa.


Zri krajem jula i početkom avgusta, nekoliko dana pre Čačanske lepotice. Plodovi su čvrsti i dobro podnose transport, čak i kad postignu punu zrelost.


Valerija je stona sorta ranog zrenja. Ima krupne, atraktivne plodove, dobrog kvaliteta. Treba je gajiti u vinogradskoj zoni, gde daje bolje rezultate. Zbog pogodnog vremena zrenja, krupnih, kvalitetnih i transportabilnih plodova zaslužuje pažnju za gajenje radi obezbeđenja turističkih tržišta svežom šljivom.

Galerija