Nazad

Jelica


Nastala je ukrštanjem sorti Požegača i Kalifornijska plava (California blue). Hibridizacija je sprovedena 1966. godine. Ispitivana je pod oznakom I/4 CK. Za sortu je priznata 1986. Selekcionari su dr Dobrivoje Ogašanović, Vojin Bugarčić, dipl. inž., dr Ljubica Janda, dr Milojko Ranković i dr Staniša Paunović.


Stablo je vrlo bujno. Krošnja je piramidalna, umerene gustine, sa jakim skeletnim granama. Rađa na jednogodišnjim rodnim grančicama, slično Požegači. Grančice su krte i lako se lome. U cvetnom pupoljku ima 1,7 pupoljaka. List je srednje krupan, različitog oblika: od jajastog do izduženo-jajastog, sa zaobljenim i špicastim vrhom. Lisna drška je srednje dužine i debljine, s žlezdama pri osnovi liske. Cvet je srednje krupnoće, bele boje. Cveta srednje rano, istovremeno sa Stenlejem (Stanley) ili neznatno poznije. Prorodi u četvrtoj-petoj godini. Rodnost varira zavisno od lokaliteta i vremenskih uslova u periodu cvetanja. Otporna je prema prouzrokovačima plamenjače (Polystigma rubrum Pers.) i rđe šljive (Puccinia pruni spinosae Diet.). Osetljiva je prema virusu šarke šljive (Plum pox virus). Prema osetljivosti na šarku, svrstava se u istu grupu sa Požegačom. Pogodna je za kalemljenje na slabije bujnim podlogama.


Plod je srednje krupnoće (27-39,7 g), jajastog oblika. Dimenzije ploda su: visina - 46,5 mm, širina - 37,6 mm i debljina - 35,0 mm. Šav je izražen i deli plod na dva jednaka dela. Bradavica je u vidu rđaste tačke prečnika oko 1 mm. Pokožica je srednje debljine, osnovne crvenkastopurpurne boje i tamnoplave u punoj zrelosti. Plodovi su atraktivni, sa srebrnastim pepeljkom. Meso je čvrsto, zlatnožute boje, sočno, slatko-nakiselo, slično ukusu Požegače. Mezokarp sadrži 12,33% šećera (9,15 invertnog i 3,02% saharoze), 1,16% kiselina i 0,46% pepela. Koštica je srednjekrupna, izduženojajasta, sa zaobljenim vrhom i šiljasto povijenom osnovom ka dorzalnoj strani (1,27-1,39 g). Dimenzije koštice su: visina - 26,4 mm, širina - 15,2 mm i debljina - 7,4 mm. Odvaja se od mesa. Peteljka je srednje dužine (19-24 mm), čvrsto se drži za plod.


Sazreva u trećoj dekadi avgusta, nekoliko dana pre Stenleja. Plodovi su čvrsti i dobro podnose manipulaciju i transport.


Vrlo kvalitetna stona sorta koju treba gajiti u manjoj meri oko potrošačkih centara ili na okućnici, gde nema opasnosti od šarke šljive. Zbog velike bujnosti saditi je na većem rastojanju ili je kalemiti na kržljavim podlogama.

Galerija